zamknij
Savoir vivre przy stole

Savoir vivre przy stole

1udostępnień
Savoir vivre przy stole

Wiedza dotycząca korzystania z naczyń i sztućców znajdujących się na stole jest bardzo przydatna zarówno w życiu prywatnym jak i w świecie biznesu. Ten, kto ją posiada będzie mógł zrobić dobre wrażenie na osobach, z którymi przyszło mu zjeść posiłek.

Miałyście kiedyś taki sen? Zbliża się pierwsze spotkanie biznesowe z nowym klientem, na którym bardzo zależy twojej firmie. Odbędzie się ono w jednej z restauracji i sprawy zostaną omówione przy wspólnym obiedzie. Siadasz przy stole, na którym postawiono kilka rodzajów sztućców a ty nie wiesz, do jakich potraw ich używać. Patrzysz z paniką na inne osoby – może one wiedzą jakim widelcem zjeść rybę i znają maniery przy stole. Nagle budzisz się zlana potem i dziękujesz, że to był tylko sen. Masz kilka godzin na to, aby przyswoić tę wiedzę. To zdecydowanie wystarczy.

Podpowiemy ci jakie zasady savoir vivre obowiązują przy stole.
Oto co możecie znaleźć na stole:

stół

1. serwetka
2. widelec do sałatki
3. widelec do ryb
4. widelec do dania głównego
5. talerz
6. talerz do zupy
7. nóż do sałatek
8. „zwykły” nóż
9. nóż do ryb
10. łyżka do zupy
11. widelec do owoców morza
12. filiżanka do kawy/herbaty
13. kieliszek do wina
14. kieliszek do wody
15. widelec do ciasta
16. łyżeczka do kawy/herbaty
17. talerzyk do masła
18. nóż do masła

Etykieta w mailach służbowych

Savoir vivre w mailach służbowych

Wręczanie wizytówek