zamknij
Jedzenie w pracy według savoir vivre

Jedzenie w pracy według savoir vivre

1udostępnień
savoir vivre jedzenie w pracy

W wielu firmach pracownicy mają do dyspozycji jadalnie, stołówki, vouchery na lunch. Niektórzy wolą wyjść z biura do lokalu, w którym mogą zjeść ulubione potrawy. Jeśli nie masz takich możliwości lub zwyczajnie nie masz na to czasu, decydujesz się na zjedzenie przy biurku. Poniżej przedstawiamy zasady savoir vivre dotyczące jedzenia w pracy.

Jedzenie przy biurku jest w złym tonie – zapachy unoszące się z talerza i odgłosy mlaskania mogą drażnić pracowników. Dlatego – jeśli nie mamy innego wyjścia i z jakiś powodów jesteśmy zmuszone zjeść przy biurku, to musimy przestrzegać zasad savoir vivre. Oto one:

Przestrzegaj czasu przeznaczonego na lunch. Jest on bardzo często określany przez pracodawcę.

Zanim zaczniesz jeść przy biurku upewnij się, że nie będzie to przeszkadzać kolegom, którzy siedzą z tobą w pokoju.

Fot. Fotolia.com

Nie przynoś do biura żywności o intensywnym zapachu. Aromatyczne posiłki są smaczne, ale mogą przeszkadzać kolegom, którzy pracują z tobą w pokoju. Jeśli pracujesz w biurze typu open space możesz bądź pewna, że osoby, które pracują po drugiej stronie piętra będą wiedziały co jesz. Postaw na proste jedzenie, np. kanapki, jogurt, owoce.

Staraj się jeść nad talerzem lub plastykowym pojemnikiem, tak aby kawałki jedzenia nie spadały na klawiaturę i nie dostawały się między klawisze. Już bez tego na klawiaturze jest sporo bakterii.

Bardzo ważną zasadą savoir vivre w pracy jest to, aby nie jeść w obecności klienta i przełożonych, a także nie rozmawiać z nim przez telefon w czasie spożywania posiłku.

Jeśli chcesz przestrzegać zasad savoir vivre w pracy, to pamiętaj o tym, aby nie mówić pełnymi ustami – osoba, na której wylądują kawałki wyplute przez ciebie nie będzie zachwycona.

Nie mlaskaj – już małe dzieci wiedzą, że takie zachowanie jest niegrzeczne, a poza tym może rozpraszać uwagę kolegów, którzy siedzą w tym samym pokoju. To samo dotyczy chrupania, siorbania i wyskrobywania talerza.

Dużym nietaktem i niedopuszczalne jest wydłubywanie jedzenia z zębów po posiłku w obecności innych osób!

Posprzątaj po sobie, wytrzyj ślady, umyj swoje naczynia. Resztki jedzenia wyrzuć do kubła na śmieci, który znajduje się w kuchni biurowej. Wyrzucanie ich do kosza pod biurkiem nie jest najmądrzejsze, ponieważ niektóre resztki fermentują lub pleśnieją.

Umyj ręce po zjedzeniu posiłku – zwłaszcza jeśli korzystasz ze wspólnych urządzeń biurowych. Nikt nie będzie zadowolony, kiedy – po dotknięciu przycisku do ksero, którego wcześniej używałaś – jego palce będą tłuste od masła z twojej kanapki.

zadbana kobieta

Zadbaj o siebie

telefoniczny savoir vivre

Savoir vivre – telefon komórkowy