zamknij
Czy dobrze łączysz leki z potrawami?

Czy dobrze łączysz leki z potrawami?

1udostępnień

Nie jest to bynajmniej oczywiste. Mało kto wie, że ogórek nie powinien spotkać się z witaminą C, a tłuszcz z lekiem przeciwbólowym.

Według  dietetyków zajmujących się badaniem połączeń składników w naszym jadłospisie czynimy wiele błędów, zwłaszcza przy przyjmowaniu leków. Oto niewinny ogórek w sałatce może powodować, że absorpcja witaminy C będzie bardzo osłabiona, bo zawarty w ogórkach enzym rozkłada tę witaminę.

Wiadomo, że przy aspirynie należy unikać alkoholu, ale już nie wszyscy wiedzą, że także kofeiny i ostrych przypraw – takie połączenie może prowadzić do ostrego bólu brzucha, poprzez podrażnienie śluzówki.

Fot. Fotolia.com

A jeśli na ból głowy zastosujesz leki z grupy NLPZ – unikaj czosnku. Chodzi o krzepliwość krwi, którą obniżają: i czosnek, i leki z tej grupy, więc wzrasta tendencja do krwawień. Leki z grupy NLPZ trudniej się wchłaniają, gdy spożywamy je w towarzystwie tłuszczu. Dlatego lepiej najpierw połknąć tabletkę, odczekać i dopiero po jakimś czasie zjeść kanapkę suto posmarowaną masłem i obłożoną boczkiem. A najlepiej w ogóle zamienić ją na kawałek chudej ryby.

Inhibitory MAO w połączeniu z serami pleśniowymi, przejrzałymi figami i bananami, salami, czy wędzonymi rybami może spowodować wzrost ciśnienia tętniczego i przyspieszenie rytmu serca.

Antybiotyków nie wolno łączyć z produktami mlecznymi, ponieważ zawarty w nich wapń, wiążąc się z lekiem, powoduje, że ten słabo wchłania się w organizmie.

Nie należy łączyć leków na nadciśnienie, przeciwalergicznych oraz obniżających poziom cholesterolu z sokiem grejpfrutowym, ponieważ może on zaburzać ich działanie.

Źródło:  Emilia Chłopek-Okulska, Pożywienie a leki. Wpływ żywności na efekt działania leków, Warszawa.

Liderka czy wół roboczy?

Pieniądze są najczęstszą przyczyną rozpadu związków