zamknij

Czy mleko sojowe jest zdrowe?

0udostępnień
12 listopada 201946Views

Mleko sojowe jest rodzajem mleka budzącym wiele kontrowersji. Szczególnie jeżeli chodzi o jego zdrowotne właściwości i skład, gdyż zawiera izoflawony sojowe. Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy należy je podawać dzieciom i niemowlętom. Inni jednak dostrzegają sporo jego zalet.

Historia i rodzaje mleka sojowego

Mleko sojowe było produkowane tradycyjnie w Chinach oraz innych regionach Azji Wschodniej, przy czym jego wartość odżywcza była niedoceniana, jako że produkt nie pełnił ważnej roli w codziennej diecie. Do Europy mleko z soi przyjechało na początku XX wieku. Obecnie stosują je osoby będące na diecie bezmlecznej, które nie tolerują laktozy bądź mają alergię na kazeinę. Jest również popularne wśród wegan i wegetarianów. Na rynku mleko sojowe występuje w postaci tradycyjnej – wyprodukowanej poprzez wodną ekstrakcję ziaren soi, jogurtów, kefirów, czy też mieszanek mleka sojowego z sokami warzywnymi. Występuje w kilku smakach, najczęściej neutralnym, waniliowym bądź czekoladowym.

Właściwości zdrowotne mleka sojowego

Mleko sojowe wytwarza się z ziaren soi. Z pewnością więc sporym problemem jest to, że około 90 % obecnie uprawianej soi jest modyfikowaną genetycznie. Zaopatrując się w mleko z soi warto więc zwracać uwagę czy na opakowaniu znajduje się symbol non-GMO.

Wszelkie przetwory wykonane z soi są alergenami wśród dzieci i dorosłych. Aby więc stosować mleko sojowe należy przede wszystkim wprowadzać je do diety w małych porcjach i obserwować jakie będą reakcje organizmu.

Omawiany produkt nie należy do smacznych. W związku z czym producenci niejednokrotnie go dosładzają. Jest to kolejny zarzut związany ze zdrowotnością tego typu mleka.

Izoflawony, które są zawarte w soi działają na podobnej zasadzie jak żeńskie hormony płciowe. Mogą więc wpływać na pojawienie się zaburzeń hormonalnych. Większość naukowców twierdzi jednak, że nie jest to potwierdzone naukowo, gdyż ilość izoflawonów sojowych w szklance mleka jest zbyt mała.

Naukowcy o wartości zdrowotnej mleka sojowego

W opinii badaczy klinicznych i epidemiologicznych soja zmniejsza poziom cholesterolu LDL. Wpływa również na ograniczenie ryzyka chorób serca. W wieku dziecięcym spożywanie soi zmniejsza ryzyko zachorowań na raka piersi, ponadto może zmniejszać ubytek masy kostnej u kobiet po menopauzie.

Badania nad właściwościami soi nie stwierdziły żadnych ubytków w poziomie testosteronu czy jakości nasienia u mężczyzn. Izoflawony sojowe, przy niewysokim spożyciu, nie mają także wpływu na feminizację mężczyzn.

Zalety i wady spożywania mleka sojowego

Wśród największych pozytywów mleka sojowego należy wymienić przede wszystkim brak zawartości laktozy oraz jego niską kaloryczność. Tego rodzaju produkt nie zawiera tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Jest świetnym źródłem białka, witamin A, D, potasu oraz wapnia. W jego zawartości znajduje się również korzystny skład aminokwasowy. Ponadto uważa się, że jest to produkt, który posiada najlepsze wartości odżywcze spośród napojów roślinnych imitujących mleko.

Jeżeli chodzi o wady, to prócz wyżej wymienionych, a więc np. dosładzania, niezbyt dobrego smaku czy wyrabiania z modyfikowanej genetycznie soi, jest ono niewskazane dla osób, które posiadają niedoczynność tarczycy oraz panom z obniżonym poziomem testosteronu.

 

Jak wybrać stylizacje na dwudniowe wesele? Doradzamy sukienki i eleganckie koszule dla pań

Pielęgnacja skóry dojrzałej – odpowiedni dobór kosmetyków