zamknij

Pistacje – przekąska w pracy

0udostępnień

Ile z was – sięgając w pracy po pistacje – zastanawiało się, jak bardzo są one kaloryczne? Okazuje się, że nie tak bardzo, jak by się mogło wydawać. Orzechy pistacjowe są bogate w składniki odżywcze, błonnik oraz antyoksydanty i stanowią doskonałą przekąskę.

Badania nad kalorycznością pistacji

Tłuszcz zawarty w pistacjach nie jest w całości przyswajany przez ludzki organizm, przez co kaloryczność tych orzechów jest w rzeczywistości mniejsza, niż dotychczas sądzono – potwierdziło badanie Agricultural Research Service (ARS), przeprowadzone dla Departamentu Rolnictwa USA (USDA), zaprezentowane na konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.

Badanie przeprowadzone z udziałem 16 osób, których dieta bogata była w orzechy, potwierdziło, że wartość energii absorbowanej z pożywienia była o 5,9% mniejsza, niż to wynikało z poprzednich kalkulacji. Tym samym pistacje uznano za jedne z najmniej kalorycznych posiłków – 30-gramowa porcja tych orzechów dostarcza tylko ok. 160 kalorii.

Wyniki naszych badań potwierdzają, że tłuszcz tych orzechów jest mało przyswajany przez przewód żołądkowo-jelitowy, co skutkuje obniżeniem wartości energetycznej posiłku” – mówi dr David J. Baer z Beltsville Human Nutrition Research Center.

Włączenie pistacji do typowej diety badanych, pozwoliło także naukowcom ARS potwierdzić korzystny wpływ pistacji na ochronę serca przed schorzeniami (wystarczyła porcja ok. 40–85 gramów pistacji dziennie).

pistacjePistacje wspierają utrzymanie prawidłowej wagi ciała

Pozytywny wpływ pistacji na utrzymanie prawidłowej masy ciała potwierdzają również inne badania uczonych z Uniwersytetu Kalifornia. Trwające 12 tygodni prace badawcze z udziałem 16 osób ze stwierdzoną otyłością i nadwagą, wykazały, że osoby będące na diecie bogatej w te orzechy (porcja 75 sztuk, dostarczająca 240 kalorii), znacznie lepiej radziły sobie z osiąganiem prawidłowego wskaźnika BMI (body mass index), niż osoby, które w tym czasie spożywały inne słone przekąski (np. precle)*.

Pistacje, zwane również „smukłymi orzechami”, uważane są za zdrową przekąskę również dlatego, że ich spożywanie wymaga wydobywania orzechów z twardych łupin. To, z kolei, spowalnia konsumpcję i sprawia, że bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy. „Nasze badania potwierdziły, że osoby, które spożywają orzechy zamknięte w łupinach, przyjmują średnio o 41% mniej kalorii, niż osoby wybierające obrane orzechy. Odkryliśmy również, że pozostawianie przez badanych łupin pistacji w widocznym miejscu, ograniczyło konsumpcję o 22%, w porównaniu z badanymi, którzy pozbywali się łupin.” – stwierdził dr James Painter, dyrektor School of Family and Consumer Sciences na Uniwersytecie Eastern Illinois.

* Li Z., Song R., Nguyen C., Zerlin A., Karp H., Naowamondhol K., Thames G., Gao K., Li L., Tseng CH., Henning SM., Heber D. J Am Coll Nutr. 2010; 29(3):198‐203.

dieta w pracy

Zdrowa dieta w pracy

warzywa

Dieta w pracy – sięgnij po warzywa