Stres dotyka każdego z nas, ale nie każdy wie, jak sobie z nim radzić. Skutek? Zmęczenie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją i zdrowiem. W nadmiarze pomysłów na odreagowanie nerwów (od metod relaksacyjnych, przez nowe hobby, po sport) często zapominamy o diecie. Co jeść, aby pomóc organizmowi się odstresować?
Magnez
Nadmiar stresu nie tylko osłabia nasz organizm, ale źle wpływa również na psychikę. Niweluje chęć do działania, nadwyręża kreatywność, negatywnie wpływa na koncentrację. W codziennym pośpiechu ratujemy się słodkościami i kawą, która wypłukuje z naszego organizmu magnez. Efekt? Poczucie rozdrażnienia, pobudzenia lub niepokoju. Wtedy warto uzupełnić dietę o składniki bogate w magnez, a więc szpinak, brązowy ryż, fasolę lub przyjemności, które dodatkowo poprawią humor – mowa o kakao i migdałach.
Kwas foliowy
Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B. Szukać jej należy m.in. w szpinaku, ale także w kapuście, sałacie, brokule, brukselce i kalafiorze. O tym, jak ważne jest wzbogacenie swojej diety o te produkty, powinny wiedzieć kobiety w ciąży. Przyswajanie kwasu foliowego może zapobiec powstaniu wrodzonych wad układu nerwowego u noworodka. Badania dowiodły również, że witamina ta w przypadku osób dorosłych jest niezawodna w walce ze stresem poprzez pobudzenie pracy nadnerczy.
Kwasy omega-3
Czy wiedziałaś o tym, że mieszkańcy Japonii i Tajwanu chorują na
depresję 6 razy rzadziej niż mieszkańcy Europy? W czym tkwi sekret ich dobrego samopoczucia? W diecie bogatej w ryby i owoce morza. Ryby, szczególnie wód zimnych (łosoś, makrela, pstrąg, tuńczyk, okoń, sardynki), a także olej lniany czy orzechy włoskie to cenne źródła kwasów omega-3, które znacząco pobudzają produkcję serotoniny, a więc substancji poprawiającej nastrój. Składniki bogate w kwasy omega-3 spożywaj przynajmniej 3 razy w tygodniu.
Witamina C
Choć witamina C nie ma bezpośredniego wpływu na walkę ze stresem, jej spożywanie jest kluczowe dla zdrowia. Niedobory mogą skutkować ogólnym osłabieniem, szybkim męczeniem się, bólami mięśni i stawów oraz brakiem apetytu. Takie objawy łatwo pomylić z przemęczeniem i pozwolić na dalsze zaniedbywanie higieny trybu życia. Warto się przed tym bronić wzmacniając odporność i sam organizm.
Dopilnuj, aby w codziennym menu znalazła się m.in. czerwona papryka, czarna porzeczka (najbogatsze, naturalne źródła witaminy C), cytrusy, a także szpinak czy brukselka.
Dziurawiec
W walce ze stresem niezwykle pomocne jest uzupełnienie diety o herbatki z dziurawca. Według specjalistów medycyny naturalnej, dziurawiec skutecznie obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu) w organizmie, zwiększając przy tym poziom serotoniny. Stosując go warto jednak zachować umiar, głównie ze względu na ryzyko wystąpienia nadwrażliwości na światło słoneczne. Efektów ziołowej terapii można oczekiwać po 6 tygodniach.