zamknij
Służbowy obiad we Francji. Jak zachować się przy stole?

Służbowy obiad we Francji. Jak zachować się przy stole?

1udostępnień

Zamierzasz jechać służbowo do Paryża? Obiad w takim miejscu brzmi jak spełnienie marzeń, ale również może być powodem do zdenerwowania. Czy należy pożyczyć innym smacznego? Czy ser podawany na przystawkę można kłaść na pieczywo? Dla upewnienia się, że podczas podróży służbowej nie popełniasz faux pas, zapoznaj się z istotnymi (i różniącymi się od polskich) zasadami gastronomicznej etykiety obowiązującej we Francji.

Kolejność posiłków i ich jedzenie

Podczas oficjalnych obiadów najpierw podaje się aperitif – napój alkoholowy, potem przystawkę, danie główne, sery na drugą przystawkę, a na końcu deser. Jeśli nie będziesz chciała zjeść serów, to będziesz musiała poczekać aż zostaną podane wszystkim desery.

Fotolia.com
Fotolia.com

Nie powinnaś rozpoczynać jedzenia zanim wszyscy goście przy stole nie mają dania na talerzu.

Przed jedzeniem nie życz innym „smacznego” (franc.: „bon appetit”). Gdybyś to zrobiła, twoi francuscy partnerzy biznesowi odbiorą to jako nietakt, ponieważ twoje słowa sugerują, że posiłek nie wygląda zbyt apetycznie. Zjedz swój posiłek do końca.

O złym wychowaniu będzie świadczyć picie wina zanim osoba zapraszająca (gospodarz obi

adu) wzniesie toast. Ta sama zasada obowiązuje podczas aperitifu.

Jeśli chcesz, aby ktoś podał ci coś ze stołu, powiedz: „czy mogłabyś mi podać pieprz, Adele? Proszę”. Gdy chcesz nalać sobie wody, najpierw zapytaj osoby siedzące obok, czy też chciałyby się napić.

Ręce i łokcie

We Francji, tak samo jak w Polsce, opieranie łokci o stół podczas posiłku jest oznaką złego wychowania. Musisz również uważać na swoje ręce – podczas posiłku powinny być na widoku, a nie na kolanach. Zwyczaj ten pochodzi jeszcze ze Średniowiecza, kiedy ludzie przy posiłku musieli trzymać ręce na stole, aby udowodnić, że nie trzymają w nich sztyletu.

Zmiana zamówienia

Fot. Fotolia.com

Francuskie restauracje nie uznają zasady: „klient nasz pan”. Prośba o zmianę zamówienia tylko rozdrażni obsługę i nie zrobi dobrego wrażenia również na twoich francuskich partnerach businessowych. Kiedy wybierasz danie z menu upewnij się, że twój wybór jest trafny i akceptujesz danie w takiej formie w jakiej jest serwowane.

Jedzenie pieczywa

Pieczywo nie jest serwowane przed obiadem, ale jest zawsze podawane z daniem głównym lub z serami. Nietaktem będzie jeśli sięgniesz po nie przed daniem głównym. Zjedz je wraz z serami. Uwaga: sera nie nakładaj na pieczywo!
Nie bądź zaskoczona tym, że nie dostaniesz talerza na pieczywo. Tradycyjnie jest ono kładzione na stole.

Korzystanie z serwetki

Serwetkę, która leży przy talerzu połóż sobie na kolana i wycieraj nią usta tak często, jak wyda ci się to konieczne.

Rozmowy przy jedzeniu

Francuzi ogólnie skarżą się na to, że inne narodowości rozmawiają zbyt głośno podczas posiłku. Francuzi mówią ciszej i warto pamiętać o tym, aby dopasować się do obowiązujących reguł.

Kiedy najlepiej powiększać piersi?

Rozpieszczaj swoich klientów wyśmienitymi czekoladkami