zamknij
W jakich opakowaniach serwuje się dziś napoje?

W jakich opakowaniach serwuje się dziś napoje?

0udostępnień
26 maja 2021972Views

Sprzedaż kawy, herbaty lub innych napojów na wynos wiąże się z koniecznością zakupu odpowiedniego rodzaju opakowań, które z jednej strony wykonane są z materiałów nieprzemakalnych, a z drugiej niewpływających na smak serwowanego w nich trunku. Współcześnie coraz większe znaczenie ma również to, czy kubki na wynos są ekologiczne, czyli wykonane w sposób neutralny dla środowiska. Jakie rodzaje opakowań na napoje znajdziemy dziś w sprzedaży?

Opakowania z tworzyw sztucznych

Jeszcze do niedawna w gastronomii najczęściej stosowanym rodzajem kubków na wynos były ich wersje styropianowe i plastikowe. Takie opakowania charakteryzują się niską wagą i nieprzemakalnością, dzięki czemu z powodzeniem można serwować w nich zarówno ciepłe, jak i zimne napoje. Oczywiście do podawania ciepłych napojów lepiej nadają się opakowania styropianowe, które skuteczniej izolują, tym samym zapewniając większy komfort użytkowania. Ze względów środowiskowych i estetycznych, ten rodzaj opakowań powoli wypierany jest przez papierowe kubki na wynos. Oczywiście takie opakowania nie są w całości wykonane z papieru. Ich wewnętrzna część powlekana jest jakiegoś rodzaju tworzywem sztucznym. Dzięki temu papierowy kubeczek staje się nieprzemakalny i w bezpieczny sposób można podawać w nim napój. Ze względu na konieczność zastosowania polimerów takie kubki nie są jednak w pełni ekologiczne.

Opakowania eco – bezpieczne dla środowiska naturalnego

Alternatywą dla papierowych kubeczków na wynos, uzupełnionych polimerową powłoką zapobiegającą ich szybkiemu przesiąkaniu, są cieszące się coraz większą popularnością wśród współczesnych odbiorców, w pełni biodegradowalne opakowania celulozowe wykonane z różnorodnych materiałów roślinnych. Takie kubki na wynos po pewnym czasie ulegają samoistnemu rozkładowi bez konieczności zastosowania wysokiej temperatury czy ich mechanicznego rozdrobnienia. Są zatem idealnym wyborem dla osób troszczących się o naturę, które niechętnie sięgają po jednorazowe naczynia plastikowe. Co warte podkreślenia, w celulozowych kubeczkach eco z powodzeniem podawać można zarówno ciepłe, jak i zimne napoje.

Dla osób prowadzących gastronomię, specjalizujących się w sprzedaży na wynos, rodzaj zastosowanych opakowań na napoje ma znaczenie nie tylko z punktu widzenia ekonomii biznesu, ale także wygody klientów czy atrakcyjności oferty. Na szczęście, dzięki dużej różnorodności asortymentu każdy lokal może zainwestować dziś w taki model kubka na wynos, na napoje, który będzie dopasowany do profilu prowadzonej działalności, oczekiwań i potrzeb jego klientów.

Szukasz pracy? Przygotuj mistrzowskie CV!

Breloki do kluczy – praktyczne i z pomysłem